Pozor: od 1. října 2024 najdete naši pražskou pobočku na nové adrese Kaňkova 704/4, 108 00 Praha 10. Těšíme se na vás.

24.07.2024

Jak je to s pokutou za rozbité čelní sklo?

blog-picture

Prasklina na čelním skle může být nejen nepříjemná, ale i finančně náročná záležitost, zvláště pokud nemáte pojištění nebo nenajdete viníka. Přestože jsou situace, kdy je možné s prasklinou jezdit, neměli byste s opravou otálet. Proč a kdy vám hrozí postih jsme vám shrnuli v článku.

Problém s prasklým čelním sklem

Prasklé čelní sklo je obvykle výsledkem nešťastné náhody než cizího zavinění. Nejčastější příčinou je odražený kamínek nebo nepříznivé počasí, což jsou faktory, které nemůžete ovlivnit. Tento typ poškození může být ale závažný, zejména pokud ohrožuje bezpečnost jízdy. Právě proto může vést k pokutě. I když je prasklina malá, policisté ji berou vážně.

Kdy hrozí pokuta?

Podle zákona je jízda s prasklým sklem v oblasti stírané plochy považována za ohrožení provozu. Pokud je prasklina větší než 20 mm v oblasti stěračů, smíte jen nouzově dojet domů nebo do servisu. Prasklina může při jízdě dále narůst, což zvyšuje riziko. Pokuta za jízdu s prasklým čelním sklem může být až 10 000 Kč a můžete dostat i 5 trestných bodů.

Policisté mohou být shovívaví, pokud prasklina není závažná a nebrání ve výhledu, a udělit pouze menší pokutu. Nicméně, bezpečnost by měla být na prvním místě, a proto se nespoléhejte na jejich shovívavost.

Pokud je prasklina menší než 20 mm nebo mimo dosah stěračů, nejde o přestupek a můžete s ní legálně jezdit. Jen si dejte pozor na její další rozšiřování.

Jak postupovat s prasklým čelním sklem?

Je důležité neodkládat opravu nebo výměnu prasklého čelního skla. Menší praskliny (do 4 cm a zároveň více než 7 cm od okraje skla) lze obvykle opravit metodou scelení, kdy se z praskliny vysaje vzduch a vyplní se pryskyřicí, která má vlastnosti podobné sklu. Praskliny u okraje nebo v zorném poli řidiče se opravují obtížněji a často je nutná výměna skla. Jak jsme zmínili, praskliny mají tendenci se rozšiřovat. Opravu proto neodkládejte, abyste pak nezaplatili zbytečně více, ať už na opravě nebo na pokutách.

V Autocentru Kalfas máme 14 let zkušeností s výměnou i opravou autoskel pro osobní i nákladní vozy, autobusy a zemědělské stroje. Pokud potřebujete opravu skel, kontaktujte nás telefonicky nebo prostřednictvím online rezervačního formuláře.

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Kaňkova 704/4, 108 00 Praha 10

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141