Pozor: od 1. října 2024 najdete naši pražskou pobočku na nové adrese Kaňkova 704/4, 108 00 Praha 10. Těšíme se na vás.

26.08.2024

5 tipů jak správně ovládat vaši autoklimatizaci?

blog-picture

Autoklimatizace se dnes stala nezbytnou součástí komfortní jízdy, bez které si mnozí z nás nedovedou představit letní cestování. Abyste se ale opravdu zbytečně nepotili, vždy vystupovali z auta svěží a nenachladili se, je dobré dodržovat několik zásadních pravidel.

1. Prvně vyvětrejte

Než vůbec zapnete klimatizaci, je dobré nejprve vyvětrat interiér vozu. Po zaparkování na slunci se teplota uvnitř auta může vyšplhat i přes 60 stupňů Celsia, což nejen ztěžuje chlazení, ale také zatěžuje samotný klimatizační systém. Otevřete okna a dveře a nechte horký vzduch uniknout. Tento jednoduchý krok může zkrátit čas, který je potřeba k dosažení příjemné teploty, a tím šetřit energii a palivo.

2. Regulace je důležitá

Při zapnutí klimatizace je efektivní začít s maximálním výkonem. Tím se rychle sníží teplota uvnitř vozu na přijatelnou úroveň. Jakmile cítíte, že je uvnitř vozu příjemně chladno, postupně snižujte výkon ventilátoru. Tento postup nejen optimalizuje spotřebu paliva, ale také minimalizuje opotřebení klimatizačního systému. Důležité je přitom nezapomínat na pravidelné údržby a čištění, protože zanesené filtry a výparníky mohou snížit účinnost chlazení, zvýšit energetickou náročnost a především ohrožovat vaše zdraví plísněmi a bakteriemi, které se v nich usazují.

3. Ochlazujte nejprve vršek těla

Vaše tělo je náchylné k šokovým změnám teploty, myslete na to. Správná distribuce chladného vzduchu je nejen o komfortu, ale i o prevenci zdravotních problémů. Pusťte si klimatizaci na vrchní část těla, tedy zepředu a z bočních větráků k ochlazení hlavy a trupu. Tam bývá automobil nejvíce rozpálený. Proudění vzduchu by mělo být směřováno směrem nahoru, aby se teplo odvedlo od hlavy. Teprve poté začněte ochlazovat dolní část těla, včetně nohou. Příliš studený vzduch na nohy může způsobit nepříjemné zdravotní potíže, jako jsou bolesti kloubů nebo záněty svalů.

4. Používejte vnitřní cirkulaci!

Jedním z často přehlížených, ale velmi důležitých nastavení klimatizace je vnitřní cirkulace vzduchu. Tento režim umožňuje, aby klimatizace chladila vzduch uvnitř kabiny místo nasávání horkého vzduchu zvenčí. Použití vnitřní cirkulace nejen zvyšuje účinnost klimatizace, ale také snižuje zátěž na klimatizační systém, což může prodloužit jeho životnost. Navíc vám pomůže rychleji dosáhnout požadované teploty, a tím i většího komfortu. Na vnitřní cirkulaci přepnete tradičně pomocí tlačítka nebo posuvníku s automobilem, ve kterém je kruhová šipka.

5. Nepodchlazujte

Jedním z nejčastějších omylů je nastavení klimatizace na příliš nízkou teplotu. Ačkoliv je lákavé snížit teplotu v autě na minimum, může to mít nepříjemné následky. Příliš velký rozdíl mezi vnější a vnitřní teplotou může způsobit teplotní šok při vystoupení z vozidla, což negativně ovlivňuje krevní oběh a celkovou pohodu. Doporučuje se nastavit teplotu maximálně o 5 stupňů nižší, než je venkovní teplota. Také to přispívá ke snížení spotřeby paliva, protože klimatizace nemusí pracovat tak intenzivně.

Správné používání autoklimatizace je nejen otázkou komfortu, ale i zdraví a úspory. Udržujte svou klimatizaci čistou a bezpečnou díky profesionálnímu čištění. Zajistěte, že vaše cesty budou i v letním žáru příjemné a bezpečné.

 

Potřebujete vyměnit sklo?

Pro nás je to hračka!

Autosklo a pneuservis Kalfas
Kaňkova 704/4, 108 00 Praha 10

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 17:00


+420 731 151 200

Autosklo a pneuservis Kalfas
Františka Macháčka 1461, 282 01 Český Brod

otevírací doba

PO - PÁ 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00


+420 608 255 141